Visszapillantás a nyári táborokra

Teli a batyu, avagy visszapillantás a táborokra

Abban egyetérthetünk, hogy nincs két ugyanolyan gyermek és ebből adódóan tábor sem.

A táborvezető alkot egy illúziót, vagy az előző hétből próbálja leszűrni, hogy milyen érdeklődésű, természetű gyerekek látogatnak el a héten hozzá. Utána lelkiismeretesen felkészül. Felkészül a játékokból, feladatokból, mesékből, problémamegoldó stratégiákból és számol a váratlan helyzetekre is.

image_67215873

Mi jelenleg két tábori turnust tudhatunk magunk mellett, és még kettő vár ránk (vagy mi várunk rá?:)). A gyermekek sokszínűsége ez idő alatt most is megmutatkozott. Míg az első körös a gyerkőcök írni, olvasni szerettek és mozogni kevésbé, addig a második turnus csirkefogóinál fordult a kocka. Hozzájuk a sporttevékenységek álltak közelebb.

 

"Ez a tábor nagyon különleges volt"

Egyébként tudjátok, hogy milyen hatalmasat fordult velünk az a bizonyos kocka? Elmesélem! Ez a tábor nagyon különleges volt, de nem a programok tették azzá, hanem a gyermekek, ugyanis sajátos nevelésű gyerekek is ellátogattak hozzánk. Néha kilépve a közegből és háttérből figyelve a barátságok kialakulását megkönnyezve konstatáltam, hogy milyen tisztalelkűek ők. Nem volt különösebb feladatunk az érzékenyítéssel. A gyerekek elfogadták egymást.  Az első nap, hétfőn megbeszéltük a szőnyegen, hogy türelmesnek kell lennünk egymással. Párbeszédet folytattunk arról, hogy minden táborozó különleges, de vannak közöttük olyanok is, akik testileg vagy mentálisan is azok.

Nem felejtem el a pillanatot, mikor a játszótéren az egyik különleges kislány nagyon szeretett volna egy másik kislánnyal játszani, de ő épp el volt foglalva a buborékfújással. Távolabbról figyeltem az eset kimenetelét. A kislány abbahagyta a buborékok gyártását és elment a kicsivel játszani, mert a kedvében akart járni. Nem volt terhére a jócselekedet.

A másik meghatározó esemény számomra az volt, mikor a kamasz kisfiú fülig mosollyal meséli, hogy milyen jót focizott az újdonsült barátjával és holnap is szeretnének együtt játszani, csak kapust kell keresni.

Ha visszapillantok a hétre az együttműködés és az elfogadás mintaképét láthattam, tapasztalhattam meg. Sokat tanultam megint, főleg a gördülékenységről.

Bár a tábor az iskola-előkészítő nevet kapta, bízok benne, hogy sokkal többet sikerült útravalóul adnunk. Remélem, hogy mindenki megtöltötte a batyuját igazi kincsekkel, értékekkel.

Írta: Éliáš Dominika

Ha szeretnél jelentkezni a nyári táboraink egyikébe

Közösség

Kapcsolat