Minden szülő hajlandó megtenni bármit annak érdekében, hogy gyermeke fejlődése megfelelően történjen. A szülők számos dologról intuitív módon, azaz ösztönösen döntenek. Azonban fontos tisztában lenniük azzal is, hol keressenek segítséget abban az esetben, ha úgy látják, hogy gyermekük fejlődése nem megfelelő módon vagy ütemben zajlik.

Az időben diagnosztizált speciális tanulási zavar – diszlexia, diszgráfia, diszortográfia, diszkalkúlia – speciális fejlesztési módok segítségével kiválóan kezelhető. Ennek köszönhetően a gyermek képes lesz leküzdeni az általános iskolától egészen az egyetemi évekig fellépő akadályokat, és sikeres lesz az életben is.

A speciális tanulási zavarok kifejezés a rendellenességek egy olyan sokféle és tág csoportjára utal, amelyek problémákat okoznak olyan alapvető tanulási szokások elsajátításában, mint a beszéd, az írás, az olvasás és a számolás.

Leginkább az iskolai kudarcokban mutatkoznak meg. Romlik a gyermek jóléte, de problémák jelentkezhetnek a gyermek és a tanárok közötti, valamint általánosságban a gyermek és a tanulás közötti kapcsolatban. Idővel a gyermek elutasítóvá válik az iskolával szemben, megszakadnak az osztálytársaival felépített baráti kapcsolatai, valamint a magaviselete is megromlik.

Az osztálytársakkal szembeni nem megfelelő viselkedés, a tanulási nehézségek és a gyermek jólétének romlása az egész család életét befolyásolhatja. Ha a problémát nem sikerült időben felismerni és megoldani, akkor az kifejezetten rossz hatást gyakorol nemcsak a szülő és gyermek közötti kapcsolatra, hanem a szülők egymás közötti kapcsolatára, valamint a szülők és a tanárok, valamint az iskolarendszer közötti viszonyra is. Ebből is látható, hogy a tanulási zavarok több különböző szinten okoznak problémát. Ezért nagyon fontos, hogy mind a szülők, mind a tanárok megismerjék a különböző tanulási zavarokat, azok okait és megnyilvánulási formáit, és tudatában legyenek azzal, hogy érinti ez a gyermeket, és milyen kezelési lehetőségek léteznek.

A speciális tanulási zavarok lényege nem az általános intelligencia hiányában keresendő. Ezekkel a zavarokkal küzdő gyermekek gyakran képesek megtalálni egy matematikai példa meglepő és eredeti megoldását, és sokszor olyan tantárgyakban eredményesek, amelyek másokat kevésbé érdekelnek. Nagyon változatosak és sok esetben akár meglepőek is lehetnek.

Az említett zavarok a gyermek hosszantartó betegségének következményeként, vagy egy hosszabb távú iskolai távolmaradás után is jelentkezhetnek. De lehetnek akár az iskolára való éretlenség megnyilvánulásai is. A zavarok háttérben állhatnak családi problémák, és egyéb okok, amelyek miatt a gyermek elmarad a tantervtől. A jó hír az, hogy ezek az okok szinte teljesen kiküszöbölhetők.

PaedDr. Kása Ildikó – speciálpedagógus